دست خط سیاسی اقتصادی 13
🟢🟡 نقش بر آب نمودن بسیاری توطئه ها در صورت مذاکره مستقیم
🔸از جمله مهترین تحولات اثرگذار بر روندهای پیش آمده بر ایران در دهه های گذشته ، سقوط اتحاد جماهیر شوروی در دسامبر ۱۹۹۱ میلادی و تغییر ساختار دوقطبی نظام بین المللی بود. این تغییر ساختار ایالات متحده را تشویق کرد سیاست های خاصی را در خاورمیانه در پیش گیرد که نمونه بارز آن در دوره بیل کلینتون در خصوص مهار دوگانه #ایران و #عراق به وقوع پیوست.
به موجب این استراتژی ایران از کلیه برنامه های امنیتی منطقه ای که پس از اتمام جنگ سرد در سال ۱۹۹۱ در منطقه طراحی شده بود حذف گردید.
🔸به واقع در سطح منطقه ای ، فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی اهمیت استراتژیک ایران را کاهش داد و یا بهتر است بیان گردد که حداقل ایالات متحده مسئله را اینگونه درک کرد.
لذا کلیه سیاست های عملگرایانه ایران در آن دوره نادیده گرفته شد و در مقابل سیاست انزوا و به حاشیه راندن کشورمان در پیش گرفته شد.
🔸سیاست امریکایی انزوای منطقه ای و بین المللی ایران نیز به نوبه خود کشورهای عربی شورای همکاری خلیج فارس را تشویق نمود تا تمام تلاش ها و اقدامات عملی ایران و پیشرفت های حاصل شده در خصوص کاهش تنش و همکاری در دوران علی اکبر هاشمی رفسنجانی طی سال های ۱۹۸۹ الی ۱۹۹۷ را نادیده گرفته و رد نمایند.
در حقیقت اعراب منطقه و مصر مخالف بهبود روابط ایران و ایالات متحده بودند چرا که با چنین توسعه ای، نفوذ و اعتبار منطقه ای خود را به ویژه نزد امریکا از بین رفته(کاهش یافته) تلقی می نمودند.
🔸در سال ۱۹۹۶( ۱۳۷۵ شمسی) ، در همان حال که سخن از بهبود روابط و سیاست های عملگرایانه ایران بصورت جدی مطرح بود ماجرای بمب گذاری در برجهای خُبر در عربستان و کشته شدن ۱۹ سرباز امریکایی و زخمی شدن ۴۰۰ تن دیگر به وقوع پیوست. از این موضوع در نقش بر آب شدن راهبرد عملگرایانه ایران سوء استفاده شد و این بمب گذاری به ایران و حزب الله نسبت داده شد.
این حادثه تقریبا منجر به حمله ارتش امریکا به ایران می شد اما دولت کلینتون این گزینه را به منظور فرصت دادن به رییس جمهور جدید ایران برای اجرایی نمودن سیاست های مد نظر خود نادیده گرفت و همان گونه که بعدها نیز مشخص گردید، ویلیام پری وزیر دفاع وقت ایالات متحده طی مصاحبه ای پذیرفت که این اقدام توسط القاعده انجام پذیرفته بود.
🔸این اواخر مسئله ترور شهید سلیمانی نیز در زمره این سنگ اندازی های قلمداد می گردد که راه هرگونه مذاکره و تفاهم احتمالی که با توجه به شرایط سیاست داخلی امریکا به واقعیت نزدیک بود با خط مشی القا شده به ترامپ توسط سرویس های اطلاعاتی صهیونیستی و همکاری برخی کشورهای عربی (حتی به ظاهر دوست ) بسته شد. طی ماه های اخیر دونالد ترامپ بر این تحلیل صحه گذاشت و اذعان نمود که اسیر نفوذ و تحت تاثیر جریانی قرار گرفت که کاملا اشتباه و به ضرر وی بوده است.
⚡️اما در این میانه همچنان باید انتظار وقایعی را داشت چرا که استراتژی این دولت ها در منطقه تغییر ننموده است و صرفا تاکتیک های جدیدتری را برگزیده اند.
هر چه صلاح ایران است باشد...
ایامتان به کام
دکتر مجید شرفخانی